top of page

BÜYÜK ENDÜSTRÄ°YEL KAZALARIN ÖNLENMESÄ° VE ETKÄ°LERÄ°NÄ°N AZALTILMASI HAKKINDA YÖNETMELÄ°K MADDE 16 KAPSAMINDA KAMU BÄ°LGÄ°LENDÄ°RMESÄ°


Ä°ÅŸletmenin Ä°smi:

Doğu Karasal Akaryakıt Depolama A.Ş.


Ä°ÅŸletmenin Adresi:

Yukarı Nasırlar Mah. Elazığ Blvr. No: 481/1 Yenişehir - Diyarbakır

​

Telefon No:

0(412) 502 02 98


E-posta Adresi:

info@lokalenerji.com


2. Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı Bildirim Sistemi:

Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkındaki Yönetmelik’in Madde 7’de belirtilen bildirim, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı’nın bildirim sistemi (BEKRA BÄ°LDÄ°RÄ°M SÄ°STEMÄ°) kullanılarak beyan usulü ile doÄŸru ve eksiksiz bir ÅŸekilde yapılmıştır. Bildirim sisteminde iÅŸletmemizin üst seviyeli kuruluÅŸ olduÄŸu belirtildiÄŸinden, aynı yönetmeliÄŸin Madde 11’i kapsamında iÅŸletmemiz için güvenlik raporu hazırlanmıştır. Ayrıca Madde 10 gereÄŸi “Büyük Kaza Önleme Politika Belgesi (BKÖP Belgesi)” hazırlamıştır.


3. İşletme Hakkında Genel Bilgiler:

DoÄŸu Karasal Akaryakıt Depolama A.Åž. toplam 36.000 m² alanı olup 20.000 m² alanı akaryakıt üzerine kurulu bir tesistir. Tesisimize akaryakıt ikmalleri, demiryolu sarnıç vagonları ve kara tankerleri ile yapılabilmektedir.


Tesisimizin genel faaliyeti Petrol türevi Motorin ve Benzin ürünlerinin Demiryolu vasıtası ile tesisimize getirilerek pompa ve boru tesisatları ile tanklarımızda depolanmasıdır. Tanklarımızda depolanan bu ürünler ayrı pompa ve boru tesisatları ile karayolu tankerlerine doldurularak ilgili noktalara sevk edilmektedir. Bu aÅŸamada, tüm kontroller eksiksiz bir ÅŸekilde yapılmaktadır. 


Depolanan tüm ürünlerde TS ve EN standartlarına veya bu standartlar yoksa TSE tarafından kabul gören diÄŸer standartlarda (alt ve üst deÄŸerlerine) uygunluk aranmaktadır.


4. Ä°ÅŸletmede Bulunan Kimyasallar ve Yapılan Çalışmalar:

Tanklarda depolanan Motorin, Benzin ve Etanol; alevlenir, çok kolay alevlenir, tahriÅŸ edici, saÄŸlığı etkileyen ve çevresel zararlılık kategorisine sahip kimyasallardır. Tehlikeli kimyasalların isimleri ve özellikleri yönetmelik Madde 6’da istenen ÅŸekilde Tehlikeli Maddeye Müdahale Kartında belirtilmiÅŸtir.


Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkındaki Yönetmelik kapsamında, kuruluÅŸta senaryo edilen her kimyasal için hazırlanan (motorin, benzin ve etanol) Tehlikeli Madde Müdahale Kartları, büyük kaza olması ihtimaline karşı acil servis hizmetlerine tavsiye niteliÄŸinde olarak, il afet ve acil durum müdürlüÄŸü, il saÄŸlık müdürlüÄŸü, baÄŸlı olunan belediye ve/veya itfaiye teÅŸkilatına gönderilecek ve güncelliÄŸini saÄŸlayacaktır. Tehlikeli madde müdahale kartındaki bilgilerde deÄŸiÅŸiklik olması halinde, deÄŸiÅŸikliÄŸin olduÄŸu takip eden bir ay içinde kart güncel duruma göre yeniden düzenlenerek ilgili kurum ve kuruluÅŸlara gönderilecektir.


Tesisimizde Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkındaki Yönetmelik kapsamında; senaryo edilen tüm büyük kazalar için her türlü önleyici ve sınırlandırıcı güvenlik tedbirleri alınmıştır. Bu tedbirler kapsamında, büyük kazaların kontrolüne iliÅŸkin her türlü Tasarım (standartta uygunluk), Temel Proses Kontrol Sistemleri (emniyet valfleri ekipmanları vb.), Proses Alarmları (seviye alarmı vb.) Fiziksel Korumalar (tank havuzu, bariyer vb.), yangın söndürme ve gaz algılama sistemleri kullanılmıştır.


Fiziksel Korumalar:

Tesisimizde Acil yangın durumunda 8 adet 2.800 lt/dk su ve köpük atma kapasitesine sahip, su monitörü bulunmaktadır. Tesis genelinde 10 adet su yangın hidrantına baÄŸlı sabit yangın hortumu ve dolabı mevcuttur. Ayrıca tesis genelinde çeÅŸitli ebatlarda KKT dolu yangın tüpleri, dolu olarak bekletilmektedir.

​

5. Tesiste Bulunan Acil Durum Eylem Planı:

Tesisimiz büyük bir kaza olması durumunda kullanılmak üzere Acil Durum Planını hazırlamış ve belirli periyotlarda hazırlanan senaryolara göre itfaiye ve saÄŸlık kuruluÅŸları gözetiminde tatbikatlarını yapmaktadır.


KuruluÅŸta oluÅŸturulan senaryo içeriÄŸinde görev almaları öngörülen Acil Servis hizmetlerinden, itfaiye ve ambulans hizmetlerini veren kurumlar ile etkin iletiÅŸim kurularak; tatbikatlar ve yönetmelik kapsamında bilgilendirilmeler ile acil servis hizmeti veren kurumların tesisi tanıması saÄŸlanmaktadır


5.1. KuruluÅŸta meydana gelebilecek senaryo edilen büyük kazalar ile bunların kontrolüne iliÅŸkin önlemler hakkında bilgi;

KuruluÅŸta bulunan tehlikeli kimyasalların zararlılık özellikleri fiziksel, saÄŸlık ve çevreseldir. Bu kimyasalların dahil olabileceÄŸi kazalarda yangın, patlama, toksik yayılım riski bulunmaktadır. Risk deÄŸerlendirme çalışmaları ile ilgili önlemlerin yeterliliÄŸi deÄŸerlendirilmiÅŸ olup gerektiÄŸinde ek önlemlerde alınarak risk kabul edilebilir seviyeye indirilmiÅŸtir. 

​

5.2. Ä°ÅŸletmecinin, büyük endüstriyel kazalarla baÅŸa çıkmak ve bunların etkilerini en aza indirmek için, özellikle acil hizmet birimleriyle irtibata geçmek de dahil olmak üzere, tesisteki yeterli düzenlemeleri yaptığını belirtmesi;

Büyük endüstriyel kazaların önlenmesi ve muhtemel kazaların insanlara ve çevreye olan zararlarının en aza indirilmesi amacıyla, yüksek seviyede, etkili ve sürekli korumayı saÄŸlamak için “Güvenlik Yönetim Sistemi” kurulmuÅŸ olup, acil hizmet birimleri ile irtibata geçmek de dahil olmak üzere organizasyon belirlenerek gerekli planlamalar yapılmıştır. 

​

DoÄŸu Karasal A.Åž., saÄŸlık, emniyet, güvenlik ve çevre yönetimini, faaliyetlerinin ayrılmaz bir parçası olarak kabul etmiÅŸ ve aÅŸağıdaki ilkeleri benimsemiÅŸtir:


•    Yürürlükteki yasalara, ulusal ve uluslararası standart ve kurallara uyum.
•    Sürekli eÄŸitimlerle tüm personelin saÄŸlık, emniyet, güvenlik ve çevre konusunda bilinçlendirilmesi.
•    Risk deÄŸerlendirmeleri yaparak tehlike ve kazalar için önlem alınması.
•    Yıllık SEÇ-G amaç ve hedeflerini ortaya koymak, sistemi sürekli gözden geçirmek, sürekli geliÅŸme ve iyileÅŸtirme.
•    Ä°ÅŸçi saÄŸlığı ve iÅŸ güvenliÄŸini en üst seviyede tutarak, çevreye uyumlu teknolojilerin kullanılması.
•    Bilimsel ve teknolojik yeniliklerin takip edilmesi,
•    Uygun kaynak kullanımı,
•    Çevre kirliliÄŸini önleme yöntemlerinin kullanılması.

​

DoÄŸu Karasal A.Åž., bu ilkeler doÄŸrultusunda, çevreye zarar verilmemesini, iÅŸçi saÄŸlığı ve iÅŸ güvenliÄŸi için gerekli çalışma koÅŸullarının saÄŸlanmasını, sıfır kaza ve sıfır tehlikeyi hedeflemiÅŸtir.

​

6. Büyük bir kazaya sebep olabilecek Ek-1 Bölüm 1 ve 2’de belirtilen maddelerin bilinen isimleri ile bu  maddelerin temel zararlılık özelliklerine ait açıklamalar:

​

Ä°ÅŸletmemizde bulunan kazaya sebebiyet verebilecek kimyasal maddelerin ve bu maddelerin temel zararlılık özellikleri aÅŸağıdaki tabloda yer verilmiÅŸtir. 

LPGKB.png

6. Acil hizmet birimleriyle işbirliği yapıldığının belirtilmesi:

Büyük endüstriyel kazalarda, kuruluÅŸta ve civarında meydana gelebilecek zararın en aza indirilmesi amacı ile acil hizmet birimleri ile iÅŸbirliÄŸi yapılmaktadır. 

 

Aşağıda iletişim bilgileri yer almaktadır:


ACÄ°L DURUMLARDA Ä°LETİŞİME GEÇÄ°LECEK TELEFON NUMARALARI:

​

Diyarbakır Valiliği:
0(412) 280 20 00
   
Diyarbakır BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanlığı:
0(412) 229 48 80
   
Diyarbakır Çevre ve Åžehircilik Ä°l MüdürlüÄŸü:
0(412) 237 14 06
   
Diyarbakir Ä°l SaÄŸlık MüdürlüÄŸü:
0(412) 228 69 94
   
Diyarbakir Halk SaÄŸlığı MüdürlüÄŸü:
0(412) 223 72 30
   
AFAD Afet ve Acil Acil Durum MüdürlüÄŸü:
0(412) 326 11 26
   
Diyarbakır Devlet Hastanesi:
0(412) 228 54 30
   
Diyarbakır Tıp Fakültesi Hastanesi:
0(412) 248 80 01
   
Ambulans: 112
Karayollari Ä°l MüdürlüÄŸü: 159
Ulusal Zehir DaniÅŸma Merkezi: 114
Ä°tfaiye: 110
Jandarma: 156
Polis Merkezi: 112
Karayolları Genel MüdürlüÄŸü: 159
Elektrik: 180

DoÄŸalgaz: 182

bottom of page